Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Orhan FIRAT

23999 görüntüleme

Orhan Fırat (Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı)

Doğum: 1964 Bolu / Aşağı Karaköy Mahallesi

Okul: Karaköy İlkokulu, 50. Yıl Ortaokulu, Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü

Meslek: Şoför

Bulunduğu görevler: Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, Bolu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Vekili, 15 yıl Karaköy Otobüs ve Minibüsle Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanlığı, 2004-2009 yılları arası Karaköy Muhtarlığı.

Şoförlükten Oda Başkanlığına

Zorlu geçen çocukluk yıllarının ardından, üniversite sınavında sıralama hatası yaptığı için istediği bölümü kazanamayınca şoförlük hevesiyle direksiyon başında buldu kendisini. Çiftçilikle uğraşan ailesine hem tarlada hem de hayvan bakıcılığında yardım etti. Askerden geldikten sonra babasını ikna ederek kamyon aldırdı ve 11 yıl boyunca kamyon şoförlüğü yaptı. Ardından şoför arkadaşlarıyla birlikte Karaköy Kooperatifini kurdu ve başkanlık yaptı. Sonra ESKOP yönetimine girdi. Halen başkan vekili olarak görevini sürdürürken, Rahmetli Nihat Alpat Öztürk’ün vefatıyla birlikte girdiği seçimde Bolulu şoförlerin desteğini alarak Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlık görevine başladı. Bolu’da birçok kişi tarafından tanınan ve sevilen Orhan Fırat’ın hikayesi…   

Orhan Fırat, Mehmet Sabit ve Mükerrem Fırat çiftinin üç çocuğunun en küçüğü olarak 1964 yılında Aşağı Karaköy Mahallesi’nde dünyaya geldi. Ablası Emine Çelen ve abisi İrfan Fırat ile birlikte zorlu bir çocukluk dönemi geçirdi. İlkokulu Karaköy İlk Okulunda, Ortaokulu 50. Yıl Ortaokulunda okuduktan sonra Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümünü başarı ile bitirdi. Üniversite sınavlarında da iyi bir puan almasına rağmen sıralama hatası yaptığı için istediği üniversiteye giremedi. İçinde hep şoförlük yapmak ve araç kullanmak gibi hevesleri vardı. Bu hayali gerçekleşti. Orhan Fırat hayat hikayesini şu şekilde özetledi;

AİLE BÜTÇESİNE KATKI İÇİN KUM TOPLAYIP SATTI

1974 yılında çok zor şartlarda bir traktör aldık. Çiftçilik ve hayvancılık geçim kaynağımızdı. Zaten okul dışındaki zamanımız hayvanlarımıza bakmakla geçerdi. Çok zor şartlarda okudum. Aile bütçesine yardımcı olmak ve kendi harçlıklarımı kazanmak amacıyla Büyüksu Deresinden kum toplayıp sattım. Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü öğrencisi olduğum ve şoförlük hevesimden dolayı sanayide motor üzerine staj ve çıraklık yaptım. Lise bittikten sonra üniversitede de olmadığı için üniversiteye girmeyi tekrar denemeden yaş büyülterek 1963/1 tertip olarak peygamber ocağı da denilen askere gittim. 1984 yılı Eylül ayında tezkere aldım. 

AİLE HAYATI

04 Ocak 1986 yılında hayatımı Hanife Yıldız ile birleştirdim. Melike ve Mustafa Barış isminde iki tane evladım var. Evlatlarımın ikisini de evlendirerek mutlu bir yuva kurmalarını sağladım.

11 YIL KAMYON ŞOFÖRLÜĞÜ YAPTI

Babamı zor ikna ederek büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımızın çoğunu satarak kamyon aldım. 11 yıl kamyon şoförlüğü yaptım. 1992 yılında köyümüz sınırları içine Abant İzzet Baysal Üniversitesi kurulunca kamyonumu satarak otobüs ve servis taşımacılığına başladım.

SONRA ODA YÖNETİMLERİ VE BAŞKANLIKLAR

1993 yılında yirmi arkadaşımızla birlikte Karaköy Otobüs ve Minibüsle Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifini kurduk. 15 yıl kooperatifin yönetim kurulu başkanlığını yaptım. 2002 yılında Bolu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kuruluna seçildim. Başkan vekili olarak halen göre yapmaktayım. 2004-2009 yılları arasında, Karaköy Muhtarı olarak da köyümüzü en iyi şekilde temsil ettim. Yine aynı yıllarda 4 yıl da Bolu Şoförler Odası başkan vekili olarak çalıştım.

Bizim çocukluğumuzda Karaköy’de yardımlaşma çok daha iyiydi, imece usulü çok daha fazlaydı. Köyümüzde dışarıya toprak satışı yok denecek kadar azdır. Bu geleneğimizden dolayı köyümüzde yabancı yoktur.