Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BOLU’YA BİR KİMLİK KAZANDIRMAK GEREK!”

“BOLU’YA BİR KİMLİK KAZANDIRMAK GEREK!”
Bolu İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti ve Denetleme Kurulu Üyesi Bolulu iş insanı Orhan Uçar, Bolu’nun kurumsal bir kimlik kazanması adına bir yazı kaleme aldı.


Uçar'ın yazısı şöyle:

“Her şehrin kendine özgü bir şehir kültürü, bir şehir kimliği vardır.

Bir kentin kimliğini oluşturan o kentin tarihi dokusu ve kültür varlıklarıdır. Tarihine, kültürüne katkıda bulunan da kentin kimliğidir.

Bu bağlamda Bolu’muz da, geçmiş dönemleri anlatacak, atalarımızın bizlere mirasıdır diyebileceğimiz nelerimiz var? (Elimizde tek kalan Taşanın hali ortada)

Birçok şehrin var. Ama maalesef Bolu’muzun (başta tarihi dokusu ve kültürüyle) bir şehir kimliği yok.

Bir turist bir kentti ziyaretinde o kentin tarihini ve kültürünü görmek ister.

Bolu’muzun turistlik otellerine, tatil için gelen misafirleri Bolu merkeze çekecek ve ekonomik anlamda da katkı sağlayacak, tarihimizi ve kültürümüzü anlatan bir şeyimiz var mı? (Köroğlu heykeli dışında) Hadi gösterecek tarihimiz ve yapımız yok oldu; kültürel değerlerimizden “Bolu mutfağımız var” diyoruz, ilimizi ziyaret eden misafirimizi ağırlayacağımız bir lokantamız var mı?

Mutfağımız diyoruz, kaplıca şehriyiz diyoruz, nilüferimiz var diyoruz, Kıbrısçık taşımız var diyoruz, sirkemiz, manda kaymağımız, mantarımız var diyoruz, diyoruz. Ama sadece diyoruz!

Sivil Toplum Kuruluşları ve yurttaşlar; tarihine, kültürüne çevre değerlerine karşı hem hak sahibi hem de bu değerleri korumada ve tanıtmakta sorumludurlar.

Geleceğin Bolu’sunu “Yeşil Bolu, Turizm şehri Bolu, Eğitim şehri Bolu” söylemiyle kurmayı hedeflerken şehrin kültürünü, tarihini koruyacak, ortaya çıkaracak, değer yargılarına sahip çıkacak ve çevre bilinçli bireylerin, kurumların olması gerekir. Kültür, sanat ve şehir birbirini tamamlayan kavramlardır.

Başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere kentte yaşayan bireylerimize yönelik “aidiyet duygusunu” oluşturacak tarihini, kültürünü tanıtma, koruma, kazandırma ve çevre bilinci reflekslerini geliştirecek uygulamalı programlar, görsel-işitsel-yazılı basılı yayınlar ve kent kültürünü geliştirecek kültür ve sanat programları yapmak çok ama çok önemlidir.

Bu kentte yaşayanlar olarak, varlığını bu kentin insanlarına adayan, İli ile özleşen, kimlik katan Merhum İZZET BAYSAL BABAMIZI. Rahmetle Minnetle Anıyorum...”