Toplumda afet farkındalığının geliştirilmesi, afet risk azaltma ve önlem alma konusunda davranış değişikliği oluşturulması amacıyla 2021 yılı Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Vatandaşların afet eğitimlerine ulaşmasını kolaylaştırmak için eğitimler 81 ilin şehir meydanlarına taşındı. Kovid-19 önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen çadır eğitimleri ile halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanarak, 51 milyon vatandaşa ulaşılması bekleniliyor.
Bolu’da da kurulan ‘Afet Farkındalık Eğitim Çadırı’ faaliyetlerine başladı. Kentin en işlek meydanlarından biri olan Anıtpark’a kurulan çadır içerisinde, depremlerin bıraktığı izleri hissettiren fotoğraf sergisi yer aldı. AFAD Gönüllüleri de farkındalık oluşturmak için halka broşür dağıttı, çocuklara balon ve boyama kitabı hediye etti.
“ÇADIRIMIZI YILSONUNA KADAR FAAL TUTACAĞIZ”
‘Afet Farkındalık Eğitim Çadırı’ faaliyetleri hakkında konuşan Bolu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cengiz Çavuş; “Çadırımız İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatıyla 81 ilde kuruldu. Bu sene biliyorsunuz Afet Eğitim Yılı, bu manayla biz de toplumda bir farkındalık oluşturma amacıyla çadırımızı kentimizin en işlek meydanlarından olan Anıtpark’a kurduk. Çadırımızı yaklaşık 3 hafta önce kurduk. Çadırımızı kurduğumuzda AFAD Gönüllülerimize sertifika törenimizi yapmıştık. Ama peyderpey, belirli zaman aralıklarıyla kurumumuz personeli ve AFAD Gönüllülerimiz ile vatandaşlarımızı pandemi koşullarına uyarak broşür dağıtıyoruz, çocuklarımızın ilgisini çekmek için balon ve boyama kitabı dağıtıyoruz. Faaliyetlerimiz devam ediyor. İlerleyen süreçte de başka aktivitelerle çadırımızı yılsonuna kadar burada faal tutacağız.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların ‘bu çadır neden burada’ diye sorduğunu da belirten Çavuş, telefon ile arayıp soranlar olduğunu da anlatarak farkındalık oluşturdukları kanaatinde olduklarını fakat pandemi dolayısıyla bekledikleri ilgiyi göremediklerini söyledi.
FAALİYETLER HAKKINDA BİLGİ VERİLDİ
Tüm vatandaşları ‘Afet Farkındalık Eğitim Çadırı’na beklediklerini vurgulayan Çavuş; “Yıl boyunca her ay faaliyetlerimiz var. Eylül ayında da ‘Eğitim Seferberliği’ düzenleyeceğiz. Bu seferberliği tüm ilçelerimizi de kapsayacak şekilde afet farkındalığı oluşturabilmek için, İçişleri Bakanlığımız, Üniversitemiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız ile ortaklaşa düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra Milli Eğitim ile ortak projemiz olan küçük çaplı bir proje gerçekleştirdik. Karaçayır Trafik Parkı’nın açılışında da bunu Sayın Valimiz ve Garnizonumuza duyurduk. Bütçesi AFAD’dan olan ama tamamıyla Milli Eğitim Teknik Öğretmenlerinin oluşturduğu bir ‘Deprem Simülasyon Konteyneri’ oluşturduk. Gerçekten de çok güzel oldu. Türkiye’de bir ilk… Bu konteyneri tüm okullarımız açıldığında hepsinde gezdireceğiz. Çocuklarımıza deprem simülasyonunun nasıl bir şey olduğunu göstereceğiz. Ayriyeten şu anda Kurban Bayramı’nın sonuna kadar her gün tüm bölümlerde ayrı ayrı olmak üzere üniversitede eğitimlerimiz var. Öncelikle akademisyenlere, daha sonra üniversite personeline ardından da 25 bin öğrencimizin tamamına afet bilinci eğitimlerini vermeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra diğer STK’larımızla, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, Sendikalar ile çalışmalarımız var. İnsani Yardım Vakfı (İHH) da bir arama-kurtarma timi oluşturmak istiyor. Onlarla da ayriyeten çalışmalarımız var. Bu sene verimli bir yıl, sürpriz faaliyetlerimiz de olacak.” diye konuştu.