Haber: Ömer ÇETİNASLAN
Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram, yaptığı basın açıklamasında, öğretmenlerin pandemi sürecinde; Vefa Destek gruplarında, filyasyon çalışmalarında ve maske-siperlik üretiminde çalıştıklarını ifade ederek, ‘öğretmenler yatıyor’ eleştirilerine karşılık verdi.
Öte yandan, öğretmenlerin uzaktan eğitim süreci nedeniyle ek ders ve kurs gelirlerinin olmadığını söyleyen Erhan Bayram, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin gelir mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti.
“ÖĞRETMENLER PANDEMİ SÜRECİNDE NELER YAPTI?”
Bilindiği gibi dünyamızda etkisini gösteren Covid-19 salgını, Mart Ayından beri ülkemizi de etkisi altına almış, üzücü kayıplarımızın yanında sosyal hayatımızın neredeyse tamamının sekteye uğramasına neden olmuştur. Tüm dünyada olduğu gibi ülke olarak yaklaşık yedi aydır bu salgınla topyekûn mücadele etmekteyiz. Sağlık, güvenlik, PTT, çalışanları gibi kamu personellerimizin bu süreçte gösterdikleri gayret takdire şayandır.
Pandemi sürecinin başında öğretmenlerin Vefa Destek gruplarında ve maske üretiminde hizmet verdiğini ifade eden Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram, “Bütün bu kamu çalışanlarımızın yanında gözden kaçırılmamalıdır ki, eğitim çalışanlarımız da bu sürecin gizli kahramanları olmuştur. Örnek vermek gerekirse; Herkesin evinden dışarı çıkmaya korktuğu pandemi kısıtlamalarının başladığı 16 Mart 2020’den itibaren on binlerce eğitim çalışanı Vefa Destek Gruplarında görev yaparak ‘Öğretmenler yatıyor’ diyenlerin anne babalarının da arasında olduğu milyonlarca vatandaşımıza devletin şefkat eli olarak uzandılar. Maskenin kıymete bindiği, ülkelerin birbirinden maske çaldığı dönemde meslek liselerinde, Halk Eğitim merkezlerinde milyonlarca maske ve siperliği, tonlarca dezenfektanı, tıbbi tekstil ürünlerini de kısa sürede üretip devlete teslim edenler de öğretmenler ve eğitim çalışanları idi” diye konuştu.
“FİLYASYON ÇALIŞMALARI GİBİ BİRÇOK HİZMETTE GÖREV YAPANLAR DA ÖĞRETMENLERDİ”
Bayram, öğretmenlerin, uzaktan eğitim sürecinde hayata geçirilen EBA TV’den yararlanması için imkanı olmayan öğrencilere destek sağladıklarını dile getirerek, “EBA altyapısının yetersiz kaldığı dönemde, dijital beceri ve imkânlarını hiçbir destek almadan kendi imkânlarıyla geliştirerek uzaktan eğitim yaptılar. EBA TV’ye erişemeyen taşradaki öğrencilerin evlerine kadar gidip televizyonlarının frekans ayarlarını yapanlar, hatta imece usulüyle televizyon alarak yoksun ailelere teslim edenler de öğretmenlerdi. Salgın döneminde denetim ve Sağlık Bakanlığı’nın filyasyon çalışmaları gibi birçok hizmette görev yapanlar da öğretmenlerdi. Öğrenci velileriyle her gün iletişim kurarak çocuklarımızın öğrenme motivasyonlarını canlı tuttular. EBA portalında yayınlanan yüzbinlerce ders ve etkinlik içeriği öğretmenler tarafından hazırlandı ve hazırlanmaya devam edilmektedir. Ayrıca EBA TV’de ders anlatanlar da TRT spikerleri değil, öğretmenlerdi. Bakanlığın yayınladığı örnek sorular, çalışma konuları, deneme sınavları ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler tarafından hazırlandı” şeklinde konuştu.
“ZORUNLULUKTAN DEĞİL GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA YAPTILAR”
Öğretmenlerin pandemi sürecinde yaptıkları faaliyetleri, gönüllülük esasıyla gerçekleştirdiğine vurgu yapan Erhan Bayram, “Bakanlığın dağıttığı öğrenci çalışma kitapları da öğretmenler tarafından hazırlandı. Uzaktan Eğitim diye bir uygulama varsa bunu bilgisayarlar yapmadı. Arkasında ve içeriğinde öğretmenler vardı. Aylarca sokağa çıkamayan çocuklarımızla iletişim kurarak onları pandeminin olumsuz etkilerine karşı koruma gayretini ortaya koyan da sadece öğretmenlerdi. Görüldüğü gibi öğretmenlerimiz bu faaliyetlerin birçoğunu zorunluluktan değil, ülkemize ve çocuklarımıza karşı duydukları vicdanî sorumluluktan kaynaklı gönüllülük esasıyla gerçekleştirmişlerdir” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI OLUMSUZLUKLARLA BAŞLIYOR”
Uzaktan eğitim süreci nedeniyle öğretmenlerin ek ders ve kurs ücretlerinden yararlanamadıklarını belirten Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram, “Pandemi sürecinin yedinci ayında yine olumsuzluklar içerisinde 2020-2021 Eğitim Öğretim yılına başlama aşamasındayız. Tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlerimiz hazırlıklarını tamamlamış ve öğrencileriyle bir an önce kucaklaşmak için heyecanla beklemektedirler. Fakat uzaktan eğitim ve canlı dersler yeni eğitim öğretim yılında eğitim öğretim süreçlerinde daha fazla yer tutacağı öngörülmektedir. Bu olağanüstü süreçteki belirsizlikler ve son dönemdeki ekonomik gelişmeler eğitim çalışkanlarımızın özlük haklarında ciddî kayıplara sebep olmuştur.
“EĞİTİM ÇALIŞANLARININ MAĞDURİYET YAŞAMAMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR”
Öğretmenlerimizin maaşları zaten yoksulluk sınırının altındadır ve gelirlerinin önemli bir kısmını ek ders ve kurs ücretleri oluşturmaktadır. Bakanlığımızdan beklentimiz; öğretmenlerin ek ders karmaşasına ve belirsizliğine bir an önce acil önlemlerle son vererek mağduriyetlerinin önüne geçecek gerekli önlemlerin bir an önce alınmasıdır. Biliyor ve inanıyoruz ki; devletimiz güçlüdür ve her türlü olumsuzluklara rağmen özveriyle yeni nesiller yetiştirme gayretindeki öğretmenine sahip çıkacak kudrete sahiptir” sözlerine yer verdi.