Haber: Aslı Akış
Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan sağlık ve şükür ayı ramazanın ilk orucu için 12 Nisan’ı 13 Nisan’a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak. Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını ile sağlık başta olmak üzere iş, eğitim ve kültür hayatının yanı sıra dini hayat da derinden etkilendi. Türkiye’de Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçen yıl camilerde teravih ve bayram namazları kılınamadı, mukabele geleneği sürdürülemedi.
İLK TERAVİH NE ZAMAN?
On Bir Ayın sultanı Ramazan ayı bu yıl da Kovid-19’un etkisiyle geçecek. Bu yıl Ramazan ayının ilk teravih namazı 12 Pazartesi akşamı kılınacak. Diyanetin açıklamasının ardından bu yıl da geçen yıl olduğu gibi teravih namazı evlerde kılınacak.
Oruç, teravih namazı, fitre, mukabele okunması ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi gibi ibadetlerin ifa edildiği ve ihtiyaç sahiplerinin her zamankinden daha fazla gözetildiği bu ayda, Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi 8 Mayıs’ta idrak edilecek.
Öte yandan, Din İşleri Yüksek Kurulunca, 2021 yılı ramazan ayının başlangıcından 2022’nin ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 lira olarak belirlendi.
İLK İFTAR HAKKARİ’DE, SON İFTAR EDİRNE’DE
Ramazanın başlayacağı 13 Nisan Salı gününde Iğdır’da saat 03.53’te ilk imsak yaşanacak, ilk iftar da 18.45’te Hakkari’de yapılacak.
Ramazanın ilk günü son imsak İzmir’de saat 05.05’te olacak ve son iftar Edirne’de 19.59’da yapılacak, ilk günde Sinop’ta 15 saat 3 dakikayla en uzun, Hatay’da ise 14 saat 39 dakikayla en kısa orucun tutulacak.
Ramazanın son günü 12 Mayıs’ta ilk imsak Ardahan’da 03.02’de, ilk iftar Hakkari’de 19.11’de, son imsak Muğla’da 04.19’da, son iftar Edirne’de 20.30’da yaşanacak. Son gün Sinop’ta 16 saat 29 dakikayla en uzun, Hatay’da ise 15 saat 47 dakikayla en kısa orucun tutulacak.