Koronavirüs salgınıyla birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok alışkanlıklar değişti. Tokalaşma, sarılma ve selamlaşma biçimleri yerini, “yumruk selamı” ve “temassız selamlaşmaya” bıraktı. Gündelik yaşamda el yıkama alışkanlığı artarak dezenfektan ve maske kullanmak gibi zorunluluklar hayatımıza girdi. Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm ise 17 Mart 2020 tarihinde kayıtlara geçti.
Bolu’da koronavirüs kaynaklı ilk ölüm 10 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşti. Bolu İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar kapsamında salgının önlenmesine yönelik ulaşım kısıtlandı, büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak için geçerli olan 15 gün süreyle tüm giriş çıkışları geçici olarak durduruldu. Haftanın belirli günlerinde kurulan açık ve kapalı pazar yerleri ile o gün için hal manavları da dahil olmak üzere 15 gün süreyle kapatıldı.
Sosyal hareketliliği azaltmak amacıyla İzzet Baysal Caddesi, Cumhuriyet Caddesi gibi yayaların daha fazla bulunduğu yerlerde, kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtası marifetiyle caddelerin başlangıç ve sonlarında personel bulundurdu, yürüyüş-gezinti gibi amaçlı giriş ve çıkışlar 15 gün süreyle kısıtlandı.
Bolu Belediyesi tarafından karantina altındaki vatandaşlara talep etmeleri halinde ‘sabah kahvaltısı’ ve ‘akşam yemeği’ hizmet verildi, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan yaklaşık 6 bin sağlık personelinin şehir içi özel halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması sağlandı. Covid-19 salgını nedeniyle evinden çıkması kısıtlanan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara hizmet vermek üzere, Bolu’daki 12 kurumun katılımıyla, Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturuldu. Onlarca personel ve araçla hizmet veren Vefa İletişim Merkezinde 7 gün 24 saat esasına göre evinden çıkamayan vatandaşlara hizmet verildi.
Haksız fiyat artışları için sıkı denetim yapıldı, hastane personeli maske üretimine başladı, sağlık çalışanlarına destek için ambulansları ücretsiz yıkadı, gönüllü mühendisler 3d yazıcıyla yüz koruyucu siperlik yaptı, BAİBÜ, öğrenci ve personeli için dezenfektan üretti, Bolu’da, korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında kafe ve restoranlar 20 Kasım 2020 saat 20.00 itibariyle faaliyetlerini durdurdu.
Sağlık Bakanlığı tarafından covid-19 ile mücadele de aşılama çalışmasının başlamasıyla birlikte Bolu’ya 7 bin 461 aşı gönderildi. Bolu’da korona virüsü (Kovid-19) aşısı vurulan kişi sayısı 59 bini geçti. 43 bin 688 kişiye birinci doz, 16 bin 129 kişiye ikinci doz olmak üzere 59 bin 817 kişiye Kovid-19 aşısı vuruldu. Her 100 bin kişide görülen koronavirüs (Covid-19) güncel vaka sayılarına göre Bolu yüksek riskli grupta yer aldı.