Yılbaşı Menüsü;
- Mantar Usulü Mantar Çorbası
- Zeytinyağlı Yaprak Sarması
- Rus Salatası
- Havuç Tarator
- Haydari
- İçli Köfte
- Paçanga Böreği
- Kaşar Pane
- Kabak Mücver
- İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi
- Düşes Patates
- Semizotu Salatası
- Ayva Tatlısı
Macar Usulü Mantar Çorbası
Macar Usulü Mantar Çorbası Malzemeleri
4 yemek kaşığı tereyağ
2 adet yemeklik doğranmış soğan
300 gram mantar
1 bardak süt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yarım çay bardağı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı soya sosu
2 bardak tavuk suyu
Tuz Karabiber
Macar Usulü Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?
Orta ateşte tereyağını eritin. 5 dakika kadar soğanları tereyağında soteleyin. Mantarları doğrayın ve tencereye ekleyip 5 dakika daha soteleyin. Soya sosu ve tavuk suyunu ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Ayrı bir kaba un ve sütü çırpın. Çorbaya yavaşça ekleyin ve 15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Limon suyu, yoğurt, tuz ve karabiberi ayrı bir kapta çırpın. Çorbadan birkaç kepçe alarak yoğurtlu karışıma ekleyip ılımasını sağlayın. Daha sonra yoğurtlu karışımı çorbaya yavaşça ekleyin, karıştırın ve 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Dereotu serperek servis yapabilirsiniz.
Mezeler
Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
Salamura bağ yaprağı ( istenilen miktarda )
Zeytinyağı
İçi İçin:
2 su bardağı pirinç
1 su bardağına yakın sıcak su
2-3 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
tuz, karabiber, nane, pul biber
Üzerine dilimlemek için : limon
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Soğanı yemeklik doğrayıp bir miktar zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım. Ardından pirinci ekleyip kavurmaya devam edelim.
Pirinç kavrulunca salçayı ekleyip baharatları ilave edip karıştırıyoruz. Sıcak suyu da ilave edip pişmeye bırakıyoruz. (içi sarma ile de pişeceği için fazla su ilave etmiyoruz.
Pirinçler suyunu çekince altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz. Bağ yapraklarını yıkıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz. Yaprakları demet halinde kaynayan su içine atıyoruz. 5 dk kadar hafif yumuşatıp sudan çıkarıp süzgece alıyoruz. Bağ yaprakları bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Sarmayı dizeceğimiz tencerenin dibini bağ yaprağı ile kapatıyoruz. Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde bir tepsinin içine koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydıralım. Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan kısımlarını da kapatarak saralım. sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim.
Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım. Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.
Rus Salatası
Rus salatası tarifi için malzemeler
3 tane orta boy patates
2 tane havuç
1 su bardağı bezelye (ister dondurulmuş kullanın isterseniz konserve)
6 – 7 tane kornişon salatalık turşusu
5 yemek kaşığı mayonez
5 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Rus salatası Nasıl Yapılır?
İlk olarak sebzelerin kabuklarını soyarak küçük küçük küp şeklinde doğrayın. Patates geç pişeceği için haşlamaya ilk olarak ondan başlayın. İsterseniz patatesleri kabukları ile haşlayıp daha sonra soyup doğrayabilirsiniz. Bezelye ve havuçları da haşlayın. Haşlanan sebzelerin suyunu süzün ve soğumaya bırakın. Tüm sebzeleri bir kaseye alın. Üzerine küçük küpler halinde doğranan kornişon turşuları da ekleyin ve sebzeleri harmanlayın. Küçük bir kasede yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Bu karışımı sebzelerin üzerine ekleyerek salatamızı hazır hale getiririz.
Havuç Tarator
Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler
6 adet havuç(rendelenmiş)
2 diş sarımsak
1,5 su bardağı
süzme yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?
Önceden ısıtılmış bir tavada, rendelenmiş havuçları, 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yumuşayana kadar pişirin ve ocaktan alıp, soğutun. Dövülmüş sarımsak ve süzme yoğurdu, tuz ile birlikte iyice çırpın. Soğuyan havuçları, çırpılmış yoğurdun içerisine aktarın ve karıştırın. Servis edene kadar buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde bekletin. Servis etmeden önce üzerine zeytinyağı gezdirebilir, ceviz veya zeytin ile süsleyebilirsiniz.
Haydari
Haydari Tarifi İçin Malzemeler
500 gram süzme yoğurt
50 gram beyaz peynir
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1/2 çay kaşığı tuz
Haydari Tarifi Nasıl Yapılır?
Süzme yoğurdu karıştırma kabına alın. Beyaz peyniri rendeledikten sonra karıştırma kabına aktarın. Küçük parçalar halinde kestikten sonra havanda tuzla ezdiğiniz sarımsakları yoğurda katın. Zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın. Ceviz içini ekleyip 2 dakika kadar soteleyin. Son olarak nane eklediğiniz kızgın yağ karışımını nane kokusu çıkınca ocaktan alın. Tüm malzemeyi bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra haydariyi servis tabağına alın.
Ara Sıcaklar
İçli Köfte
İçli köfte
İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
300 gram yemeklik kıyma
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Dış harcı için:
2 su bardağı orta bulgur
2 su bardağı irmik
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
Kıymayı tencereye koyup suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çeken kıymaya yağı koyup biraz daha kavurduktan sonra doğranmış soğan ve sarımsağı da ekleyip kapağını kapatarak yumuşamaya bırakın. Yumuşadıktan sonra baharatları ekleyip ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. Dış harcını hazırlamak için bulguru derin bir kaseye alıp üzerine tuzu ekleyerek sıcak suyunu koyun ve 15-20 dakika bekletin. Dinlenen bulgura irmik ve yumurtayı da ekleyip yoğurun. Arada elinizi suyla ıslatıp güzelce macun kıvamına gelen kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içini parmaklarınız yardımıyla oymaya başlayın. İnce bir tabaka halinde olan hamurun içine kıymalı harcı koyun ve yuvarlayarak kapatın. Hazırlanan içli köfteyi kaynamış sıcak suyun içine atıp 10 dakika haşlandıktan sonra çıkarın. Yanında eritilmiş tereyağıyla servis yapın.
Paçanga Böreği
Paçanga Böreği Tarifi İçin Malzemeler
3 yufka
200 gram dil peyniri
200 gram çemensiz pastırma
2 domates
2 yeşil biber
1 yumurta
Yarım çay bardağı süt
1 su bardağı ayçiçeği yağı
Paçanga Böreği Nasıl Yapılır?
Yufkaları üst üste serin ve dört eşit parçaya ayırın. Sonra 12 eşit üçgen yufka parçası elde edin. Çemensiz pastırmayı küçük parçalar halinde dilimleyin. Dil peynirini de uzun ince parçalar halinde kesin. Kabukları soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın. Biberleri ortadan ayırarak ince parçalar halinde kesin. Süt ve yumurtayı bir kasede çırparak üçgen yufkaların üzerine sürün. Üçgenlerin geniş taraflarına bir dilim pastırma koyun. Bir parça dil peyniri, domates ve yeşilbiber de ekleyin. Ardından yufkanın kenarlarını içe doğru katlayarak sarın. Yağı tencerede kızdırın ve böreklerinizi yağda kızartın.
Kaşar Pane
Kaşar Pane Tarifi İçin Malzemeler
– 1 adet yumurta
– 2 dilim taze kaşar peyniri
– 1 adet yumurta
– 2 çay bardağı un
– 2 çay bardağı galeta unu
– Tuz
– Kızartmak için sıvı yağ
Kaşar Pane Nasıl Yapılır?
Kaşar dilimlerini ortadan 2 parçaya bölün ve 4 dilim elde edin. Un, çırpılmış yumurta ve galeta ununu ayrı ayrı tabaklara alın. Bir tavada yağı ısıtın. Kaşar dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa batırın. Kızgın yağda pane altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın. Fazla yağını çektirdikten sonra servis yapın.
Kabak Mücver
Kabak Mücveri İçin Malzemeler
3 adet yumurta
3 adet kabak
Yarım su bardağı un
2-3 dal yeşil soğan
Yarım demek maydanoz
Bir tutam dereotu
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?
İlk olarak mücver malzemelerini hazırlayalım. Kabakları soyarak rendenin iri kısmında rendeleyelim. Yeşil soğan, maydanoz ve dereotu minik minik doğrayalım. Kabak Mücver harcını hazırlayalım. Yumurtaları derince bir kaba alalım un ilave edilerek pürüzsüz kıvam alana kadar çırpalım. Baharatları, suyunu iyice sıktığımız kabakları ve doğranmış dereotu, yeşil soğan ve maydanozu eklenerek karıştıralım. Mücver harcımız hazır. Mücveri tavada pişirelim.Teflon tavaya az miktarda sıvı yağ alalım, kabak karışımından bir kaşık dökelim. Mücverlerin her iki yüzü de kızardıktan sonra havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
Ana Yemekler
İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi
Fırında İç Pilavlı Hindi Tarifi İçin Malzemeler
1 adet hindi
Tuz
Karabiber
Tatlı toz biber
Hindi fırın poşeti
Alüminyum folyo
İç pilav için;
1.5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı kus uzumu
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
5- 6 adet kestane (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber
Fırında İç Pilavlı Hindi Tarifi Nasıl Yapılır?
İlk olarak pilavımızı hazırlayalım. Pirincimizi güzelce yıkayalım. Soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayalım. Pilav tenceresine biraz sıvı yağ ve tereyağını ekleyelim. Üzerine soğan ve sarımsakları koyalım ve kavuralım. Onların üzerine dolmalık fıstığı ilave edelim. Pirincimizi koyup, biraz daha kavurduktan sonra kuş üzümünü ve kestaneyi ilave edelim. Tuzunu karabiberini attıktan sonra 1.5 su bardağı sıcak su ilave edelim. Pirincimizi suyunu çekene kadar pişirelim. İç pilavımızın dik olması gerekir çünkü hindinin içinde pişecektir.
Öbür taraftan hindimizi yıkayalım. İç organları hindinin içindedir. Büyük ihtimalle onları çıkaralım. İsterseniz ciğerini pilavınızda kullanabilirsiniz. Tuz, karabiber, ve tatlı toz biberi bir kabın içinde karıştırarak hindinin yüzeyine sürelim. Aynı şekilde hindinin içine de sürelim ve iç pilavı hindinin içine dolduralım. Doldurduktan sonra hindinin bacaklarını birleştirerek kürdanla tutturalım yada bağlayadabilirsiniz. Hindinizi hindi fırın poşetine koyarsanız alüminyum folyoya gerek yok. Fırının dakikasını hindinizin büyüklüğüne göre ayarlamanız lazım. Hindinizin her bir kilosuna 45 dakika eklemeniz gerekir. İlk 3 saatini 225 derecede son 1. 5 saatini 180 derecede pişirerek hindiyi fırından çıkarıp sadece hafif bir bıçak yardımıyla istediğiniz gibi parçalayabilirsiniz.
Düşes Patates
Düşes Patates Tarifi İçin Malzemeler
5 tane patates
2 kaşık tereyağı
Yarım çay kaşığı muskat rendesi
Yarım çay kaşığı beyaz biber
2 yumurta
Yarım çay kaşığı tuz
*Eğer çok kuru olursa yarım bardaktan biraz az süt kullanılabilir
Düşes Patates Nasıl Yapılır?
Patatesleri soyup tencereye koyup yumuşayana kadar pişiriyoruz. Çıkarttıktan sonra blender veya süzgeçte püre haline getiriyoruz. İçerisine tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz ve 20 dakika dinlendiriyoruz. Tepsinin içine yağlı kağıt koyun ve sonra sıkma torbasına patates püresini de koyup sıkın. 200 °C ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Salata
Semizotu Salatası
Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler
Bir tutam organik bahçe pirpirimi (semiz otu)
İki tane domates
İki tane sivri biber
İki tane salatalık
İki yemek kaşığı nar ekşisi
Bir tatlı kaşığı kuru sumak ekşisi
Bir tatlı kaşığı pul biber
Üç yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz
Semizotu Salatası Nasıl Yapılır?
Semizotunu yıkayıp ardından küçük küçük doğrayın. Bir karıştırma kabına alın. Üzerine domates, biber ve salatalığı da doğrar ekleyin. Sonra üzerine ekşilerini, yağını ve pul biberini ekleyip kaşıkla karıştırın. Servis tabağına bırakıp sofranızı süsleyin.
Tatlı
Ayva Tatlısı
Ayva Tatlısı Tarifi Malzemeleri:
4 adet ayva
8 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı su
3-4 adet karanfil
Üzeri için;
Kaymak ya da krem şanti
Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?
Önce ayvaları dikine ikiye bölün Çekirdek yuvalarını çıkarın. 8-10 adet çekirdeği ayırın. Sonra ayvaları soyup, geniş yayvan bir tencereye oyuk tarafları üste gelecek biçimde dizin. Çekirdek yuvalarına birer kaşık toz şeker koyun. Tencereye karanfilleri ve ayırdığınız ayva çekirdeklerini serpiştirin (meyvelerin üzerine gelmesin). Suyunu da koyup, kısık ateşte tencerenin ağzı kapalı olarak ayvalar, ayva pişmişi rengini alıncaya dek pişirin. Ilınınca servis tabaklarına alın ve çekirdek yuvalarına kaymak ya da krem şanti koyarak servis yapın.
Afiyet Olsun:)